Lev - en podcast om livet med udviklingshandicap
Lev - en podcast om livet med udviklingshandicap
Er fortidens menneskesyn på vej tilbage?
Fastholdelser og brug af magt overfor mennesker med handicap er tilladt på landets botilbud. Antallet af indberettede magtanvendelser er mere end fordoblet på fire år: Fra 5.551 i 2019 til 13.127 i 2022.
Nu vil regeringen og et flertal i Folketinget udvide mulighederne for at bruge magt overfor mennesker med handicap.
Efter kritik fra Lev og andre handicap-organisationer har regeringen droppet sit oprindelige forslag om at gøre det muligt at låse beboere med handicap inde i op til 10 timer. Alligevel er en af landets førende forskere i magtanvendelser på botilbud, Stine Grønbæk Jensen, stærkt bekymret over regeringens forslag til nye regler for brug af magt.
Det minder hende om det menneskesyn, som herskede, dengang børn og voksne med udviklingshandicap blev tvangsanbragt. Et menneskesyn, som burde være fortid.
Under Åndssvageforsorgen oplevede beboere som Lone Christensen at blive spændt fast og lukket inde igen og igen, når hun var ’umulig’.
I virkeligheden var Lone ulykkelig og frustreret. Og det er mange af de borgere, som bliver holdt fast med magt i dag også, fortæller Stine Grønbæk. Hun understreger, at pædagogiske metoder er langt bedre til at bremse konflikter og undgå vold. Så hvorfor ikke skrue op for dem i stedet?
Hør Stine Grønbæk fortælle om livet som anbragt under Åndssvageforsorgen, om hvad borgere med handicap selv fortæller om at blive holdt fast med magt, og om det menneskesyn hun ser i regeringens forslag til en ny aftale for handicapområdet.
Medvirkende: Stine Grønbæk Jensen, antropolog og forfatter til Pigerne på Sprogø, Livtag med fortiden, Erfaret magt og flere andre bøger.
Vært, tilrettelæggelse og klip: Bille Sterll, journalist og podcastproducent.
Kending og jingler: Audio Jungle
Tid: 46:31